top of page

Informace k úvodním konzultacim

Protože Vás vždycky na úvodkách zahrneme mnoha informacemi a papírky, rozhodli jsme se to nejduležitější shrnout do tohoto blogu.


Kde sehnat základní pomůcky?


Během úvodek vám představíme různé věci, které při cvičení používáme a často se ptáte, kde se dají sehnat:


Ortopedické podlahy - obohacují cvičení o propriocepční složku. Fantazii se meze nekladou, největší výběr ortopedických podlach najdete spokonozka.cz.


  • nejdelší zkušenost máme s Muffíky a to veskrze pozitivní, nabízejí mnoho zajímavých vzorů, nekloužou, jsou vyrobeny z kvalitní gumy. Vybrat si můžete mezi vzory měkkými a tvrdými, obojí doporučujeme nakombinovat a nekupovat sadu, ale opravdu si vybrat, to co je fajn přesně pro vaše psíče...Obecně pro neuropacienty se nám osvědčili spíše "pichlavější" vzory, ortopacientům nejvíc sedí mix, sporťákům zase doporučujeme nákup "vyšších" vzorů.

  • nově testujeme také podlahy od firmy Ortonature. Ortonature má zajímavější vzory ( dinosauří rodinka, prostě nemá chybu), je levnější, zpracování, dle mého názoru není až tak dobré jako u Muffíků (ale zas ten T-rex!), ale pokud podlahu používáte pro osobní účely, Ortonature vám bude bohatě stačit.


  • pokud máte kreativní duši, můžete si ortopedicku podlahu bez problému vyrobit i sami doma, nejjednodušší variantou je požít klasické tatami, na které nanesete např. stavební pěnu a tu osadíte např. kamínky, šiškami, větvičkami a pod...

  • část vycházky vždycky věnujte propriocepci! - najděte si zajímavé povrchy (kamínky, větve, mulčovací kůra, vyšší tráva...), připněte psa na vodítko a po terénu se párkrát pomalu projdete. Vodítko je nutné! Jinak pes projde přes daný povrch rychle a nedojde k dostatečné stimulaci proprioceptorů

Kavalety - koupíte v potřebách pro sportovce (www.legea-eshop.cz, psihratky.cz apod.), dejte pozor, aby měly dostatečné množství otvorů a na nejnižší úrovni nebyly pro vašeho psa moc vysoké.

Papírové hránky - varianta ke kavaletám pro mini psy, psíky s velkými propricepčními deficity a psí seniory. Papírové hránky najdete například v Hornbachu pod názvem "lepenkový ochranný roh" online je koupíte v různých obchodech s obalovými materiály. Pokuď vám nevadí hránky z druhé ruky, v mnoha firmách je používají jako prokladky v paletách a většinou je vyhazují a rádi vám je darují.

Targety - pokud vás fitko chytí, budete potřebovat targety, mnoho targetů, různých velikostí a tvarů. Targety si bez problému můžete vyrobit sami doma, jen je důležité, aby byly dostatečně težké a nepřeklopily se, když pes stoupne na hranu targetu.

Komerčně vyráběné targety pořídíte např. na Fler.cz u uživatele Mapsík (to jsou ty naše), designovky najdete na loype.cz, kvalitní targety nabízí také dogsteps.cz. Vyšší targety jsou pro psa ze začátku lehčí, ale nezapominejte na to, že základní výška targetu je max. po zápěstí vašeho psa.

Podlahy - kluzké podlahy, které máme doma nepředstavují pro zdravého psa problém, problém nastává, pokud není pes naučený na domácí klid, skáče na gauč a z gauče, hraje si s ostatními zvířaty v domácnosti. Pokud se podobné aktivity opakují každý den, pohybový aparát je vystaven opakované záteži, která klidně může vést k přetržení zkříženého vazu nebo výhřezu plotýnky...Zkuste minimalizovat riziko zranění tím, že psa naučíte, že doma se neběhá, ke gauči zase dáte neklouzavou podložku, která minimalizuje riziko uklouznutí, když pes seskakuje z gauče. Seniorům pomůžete, pokud velké klouzavé plochy rozbijete malými koberci a vytvoříte tak "bezpečné ostrůvky" kde si zvířátko může odpočinout. Tyto fešné nabízí spokonozka.cz

Hry v bytě - přetahování a aporty nahraďte tím, že psovi pořídíte čichací kobereček, lízací podložku, kterou potřete něčím dobrým, můžete pořídit plnící hračky...s výběrem vám rádi poradí na snufi.cz, pro další typy, jak unavit vašeho psa můžete zavítat také na stránku Enrichment akademie.

Pelíšek - psí pelíšek by měl být dostatečně měkký, ale neměl by se úplně "propadat" protože to, zejména, starším psům komplikuje vstávání, v případě potřeby i okolí pelíšku pokryjte neklouzavými podložkami, aby se pes mohl z pelíšku bez problému odejít. Pelíšek na míru vám ušije např. psirelax.cz.

Gauč/postel - pokud váš pes skáče na gauč nebo do postele, ulehčete psovi přístup tím, že ke gauči/posteli nainstujete schod nebo plošinu, pejsek si na ni lehce zvykne. Různé typy schodů najdete třeba na e-shopu Kauflandu.

Klec - naučte svého psa, že klec není za trest, ale je to jeho "boudička", v případě, že se pes zraní a budete nuceni, omezit jeho pohyb pobytě/domě, nebude zbytečně ve stresu. Pokud nevíte jak na to porádí vám např. ve FB skupině Jak na drápky?

Neklouzavá podlaha na cvičení - ideálním řešením jsou podložky pod fitness stroje nebo jiné podložky z gumové drtě, které koupíte např. v Obi.


Příště si ve zkratce shrneme základní domácí cvičení.

Váš Paradogz.








183 zobrazení0 komentářů
bottom of page